İnsanlar birçok neden ile ahşap kaplama yaptırmayı tercih eder. Ahşap kaplamanın nasıl yapıldığını anlatmadan önce sizlere ahşap kaplamayı gerektiren nedenleri anlatarak yazıya başlayalım. Kaplamanın kullanımı için size 6 neden belirtebiliriz. Bunlar; estetik, sağlık, akustik, psikolojik, koruma ve değer arttırmak olarak sayılır. Bu maddeleri biraz açmak gerekirse;
Estetik: Ahşabın bulunduğu ortama renk ve sıcaklık katan bir görüntüsü vardır. Duvar ise soğuk ve yalın bir görüntüye sahiptir. Bu neden ile insanlar daha güzel ve sıcak bir görüntü için ahşap kaplamayı tercih ederler.
Sağlık: Ahşap sayesinde nem alışverişi olacağı için oda içerisinde nem dengesi oluşmuş olur. Duvar kaplamalar ise yalıtım gerçekleştirirler ve herkes tarafından bilinir ki ahşap kaplamalar çok daha sağlıklıdır.
Akustik: Eğer ses ile ilgili bir salon ya da oda da akustik aranıyorsa ahşap kaplama akustik için çok önemlidir. Ahşap akustik açısından çok değerlidir.
Psikolojik: Ahşap görüntüsü ve sıcaklığı ile adeta insan ruhuna hitap eder. Ahşap kaplamanın bulunduğu yer soğuk bir görünüme sahip olmaz ve kişiler bu durumdan olumlu etkilenirler.
Koruma: Ahşap kaplamanın yapıldığı yerlerde bulunan eşyaların duvarlara sürtünerek zarar vermesinin önüne geçilir.
Değer arttırmak: Ahşap kaplama nereye yapıldıysa o yerin maddi olarak değerinin artmasına vesile olur.
Şimdi ahşap kaplamanın nasıl yapıldığına gelirsek; ahşap kaplama malzemesinin üretimi için seçilen tomruklar öncelikle buhar yardımı ile yumuşatılır. Daha sonra gerekli ölçülerde soyulup kesilen ahşap levhalar belli sıcaklıklarda fırın içinde kurutulurlar. Enleri ve boyları üzerinde son düzenlemeler yapılır ve paketlenerek pazara sunulurlar. Ahşap kaplamaların kesim türlerine göre 4 çeşidi vardır. Bunlar: Hareli, freze, soyma ve yarım soyma… Ahşap kaplamalar ölçülerine göre de 0.55 ile 1 mm arasında kaplama ve 1-4 mm arası papel olarak ayrılırlar. Ahşap kaplamalar malzemesinin cinsine göre de doğal kaplama, alpi kaplama ve kök kaplama olarak ayrılırlar.